top of page

MAJOAREA CU 30 DE ZILE A SUSPENDARII DREPTULUI DE A CONDUCE

  • avocat Plesea Eugeniu
  • Nov 4, 2020
  • 2 min read

Ma refer la ipoteza în care conducătoul auto a fost sanctionat contraventional cu suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice si a formulat plângere contravenționala împotriva procesului verbal de constatare și sanctionare a contraventiei.

In acest caz, trebuie sa stim ca, nepredarea permisului de conducere in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, se sanctioneaza cu prelungiea duratei suspendarii pe o perioada de 30 de zile.

Posibilitatea acestei majorari este prevazuta de dispozitiile cuprinse in art. 118 alin. (4) si (7) O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel cu a fost el modificat prin Legea nr. 152 din 24 iulie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 625 din 26 iulie 2019, care in varianta actuală are următorul continut:

Art. 118 (4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoresti prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sanctionare a contraventiei. Sancțiunea contraventională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce îsi produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalităti.

Art. 118 (7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităti.

Precizez ca, anterior modificarii ordonantei, contravenientul în cauză avea obligatia predării permisului în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoresti, sub sanctiunea majorării perioadei de suspendare cu 30 de zile.

Insa, potrivit noii reglementarii, contravenientul este obligată să predea permisul de conducere în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoresti, prin care s-a respins plângerea contraventionala.

În cazul în care contravenientul nu preda permisul în termenul de 30 de zile prevazut la alineatul (4) din art. 118, atunci perioada de suspendare se prelungeste cu inca 30 de zile, producandu-si efectele fară indeplinirea vreunei alte formalitati, iar contravenientul nu va fi instiintat despre aceasta noua sanctiune. Mai exact, incepand cu a 31 a zi de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, dreptul de a conduce este suspendat de drept, fără ca pesoana în cauza să mai fie instiintata în vreun fel de organul de politie.

Hotararea judecatoreasca ramane definitiva, conform dispozitiilor prevazute de Codul de procedura civila, care completeaza ordonanta de urgenta, in urmatoarele cazuri :

1. la data expirării termenului de apel, când nu s-a declarat apel sau cand apelul nu a fost declarat in termen;

2. la data pronunțării hotărârii prin care s-a respins apelul.

Mentionez ca, prin expresia „data pronuntarii” nu trebuie inteleasa data la care hotararea este comunicata de catre instanta de judecata, ci data la care se da solutia de catre instanta de judecata.

In concluzie, majorarea duratei suspendarii dreptului de a conduce nu va opera daca s-a formulat plangere contraventionala si nici daca plangerea a fost respinsa, ci numai in situatia in care nu s-a predat permisul de conducere in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a respins plangerea contraventionala.

 
 
 

Related Posts

See All

Comentarios


bottom of page